Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kostpolitik

Kostpolitik i Skattekisten 

Vi vil gerne have glade, sunde, aktive børn der trives og derfor vil vi med den viden vi har, gerne være med til at vores børn spiser sundt, næringsrigt og varieret.

Her i Skattekisten er der fuld forplejning, og vi arbejder ud fra Københavns Kommunes målsætning, om at kosten skal være minimum 90% økologisk. Vores ligger på 96 %.

Vores køkkenassistent har i kraft af sin uddannelse en faglig viden, som er med til at sikre, at kosten lever op til de anbefalinger fra fødevarestyrelsen, og sundhedstyrelsen, om kost til børn i alderen 0-3 år. Opdateret i foråret 2015. Dette er med til at børnene får dækket deres ernærringsmæsige behov, mens de er her i Skattekisten. 

Morgenmad: 
Vi serverer havregrød og mælk mellem kl. 7.00 - 7.45.

Formiddagsmad: 
I forbindelse med samlingen kl. ca. 9.00 spiser vi rugbrød. Hertil serverer vi vand.

Frokost: 
Vi har en grød/suppedag, en fiskedag, en vegetardag, en køddag samt en rugbrøds-dag. Hertil serverer vi vand. Menuen vil kunne læses hver morgen på tavlen i gangen. Vi supplerer med grønsagsmos til de yngste børn

Eftermiddagsmad: 
Mellem kl. 14.00 og 15.00 spiser vi rugbrød og hjemmebagt brød og frugt/grøntsager.  Hertil serveres letmælk og vand.

I løbet af dagen bliver børnene også tilbudt vand efter behov.

Efter sundhedsstyrelsens anbefalinger serverer vi modermælkserstatning til børn under 1 år og letmælk til børn over 1 år.

 

Holdning til diæter

  1. Forældres ønsker opfyldes så vidt muligt, når det gælder udelukkelsen af specifikke madvarer som f.eks. jordbær eller citrusfrugter
  2. Vi beder om lægeerklæring, når udelukkelsen gælder en stor levnedsmiddelgruppe, som f.eks. mælkeprodukter 

 

I Skattekisten serveres ikke

  • Slik og sodavand - der er ingen grund til at lære børnene usunde vaner
  • Madvarer med farvestoffer og konserveringsmidler så vidt muligt. Disse er unaturlige og bør kun indtages i begrænset omfang.
  • Vi serverer ikke rå gulerødder med mindre de er fint revet. Vi undgår nødder og peanuts. Vindruer skæres i mindre stykker.
  • Så vidt muligt undgår vi sukker. Undersøgelser viser, at børn indtager alt for meget sukker og desværre bliver flere børn overvægtige i dag.

 

Vi har ganske få undtagelser

  • Vi får kanelsukker på risengrøden i december måned
  • Vi får æbleskiver m. flormelis og syltetøj en gang om året til vores fælles julehygge. 

 

Det er vores målsætning:

  • At servere sund, næringsrig og varieret mad, af friske økologiske råvarer.
  • At overholde de sundhedstyrelsens anbefalinger for børn mellem 6 måneder og 3 år
  • At lære børnene sunde kostvaner ved hjælp af gode eksempler og rart socialt samvær omkring spisning.
  • At børn bliver præsenteret for alle smage- det er et led i maddannelsen og giver dem "madmod".
  • At børn får kendskab til, hvor maden kommer fra og ind imellem får mulighed for at deltage i tilberedning (skylle, skære, pille).udvikle børnenes motoriske færdigheder i spise situationen (smør selv, øse op, dække bord o.s.v.)
  • At anvende kvalificeret arbejdskraft i køkkenet
  • At være ajourført med ny viden inden for småbørnsernæring og løbende revurdere egne målsætninger og metoder

Fødselsdage i Skattekisten: 

Billede fjernet.Når jeres barn har fødselsdag kan I medbringe boller, (uden sukker og glasur) og I er meget velkomne til at tage lækkert frugt med. Vi pynter op med flag og synger fødselsdagsange.

Vi opfordrer jer til at tænke anderledes - overraskende - og sundt i forhold til hvad I tager med, samt at snakke med stuens personale inden fødselsdagen.

Vi henstiller også til at I respekterer vores holdning omkring fødselsdage, hvis vi  bliver inviteret hjem til jer. Vi mener, børn er gode til at forholde sig til forskellige traditioner eller regelsæt, hvilket I sikkert kender hjemmefra, hvor der også er forskel på institutionen og hjemme, eller besøg hos bedsteforældre.

 

Ideer til fødselsdag, afsked og andet. 

  • Boller med flag evt. sat sammen til kagepige/dreng
  • Muffins uden sukker (spørg efter opskrift hos Lis)
  • Frugtsalat (naturel)
  • Pindemadder
  • Frugtspyd eller ostehapsere
  • Pølsehorn (okse eller kylling)
  • Sugerør til f.eks. mælk

 

I er altid velkomne til at spørge Lis til råds