Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Grundlæggende værdier

Dagtilbuddets grundlæggende værdier, holdninger og syn på børn:

Hvem arbejder i Skattekisten?

Vi er mange voksne, der har vores daglige gang i Skattekisten.  Vi betragter hinanden som enkelte individer med forskellige kompetencer og ressourcer. Vi giver plads og rum til, at den enkelte kollega føler sig værdsat, og støtter hinanden i en konstant udvikling.

Fælles for os er, at vi ønsker at skabe et positivt miljø, hvor omsorg, nærvær og glæde er omdrejningspunkt for de mennesker, der færdes i vores hus.

Vi er en engageret personalegruppe, der i kraft af vores faglige viden og stolthed søger en kontinuerlig udvikling i vores vuggestue.

Vores mål er, at Skattekistens børn og forældre skal møde voksne, der er engagerede og motiverende i deres pædagogiske arbejde. 

Vi arbejder kontinuerligt med personalets trivsel, som forhåbentlig kan være med til at sikre, at vi på trods af udefrakommende krav og ændringer kan bevare fokus på et godt arbejdsliv og bevare arbejdsglæden. 

 

Skattekistens værdigrundlag

Vi arbejder ud fra følgende værdier:

·         Vi giver det lille barn omsorg og nærvær i den daglige kontakt.

·         Vi anerkender (giver plads til) de enkelte børn og deres familier

uanset kultur, baggrund og personlighed.

  • Vi arbejder med tætte, forpligtende relationer i forhold til børn og forældre.
  • Vi skaber en rolig og genkendelig hverdag, hvor der er ro og ikke for meget stress på.
  • Vi giver børnene udfordringer, positive og sjove oplevelser i hverdagen.
  • Vi stimulerer lysten til udeliv hos det enkelte barn, og bestræber os på at komme ud så ofte, det er muligt.
  • Vi er ærlige og tydelige i vores kommunikation overfor børn, forældre og kollegaer.
  • Vi søger kvalitet i vores hverdag og føler høj ansvarlighed overfor faglig argumentation.
  • Vi er bevidste om vores position som rollemodeller overfor børn og forældre.

Hvad vil vi i Skattekisten?

Det lille barn søger nærvær, omsorg og trygge rammer i sin hverdag. Når dette opfyldes, får vi glade og sprudlende børn, der går på opdagelse og som flittigt udforsker den verden, de er en del af.

Vi arbejder med trygge og tætte relationer i hverdagen, og dette betyder, at hvert barn har sin egen voksen, ”den primære voksne” på stuen, som er barnets og familiens base, og som har et indgående kendskab til barnets personlighed og behov – det er den samme person, der har ansvar for barnets udvikling, og som i kraft af relationen er i stand til at understøtte og stimulere barnet.

Vi lægger vægt på, at barnet har personlige ejendele med i vuggestuen, eks. eget sengetøj, sovebamse eller andet, der betyder noget for barnet, som det kender hjemmefra. Dette betyder tryghed og sammenhæng mellem 2 verdener for det lille barn.

 

                              

 Vores hverdag for børnene har indbygget faste holdepunkter og ritualer hele dagen igennem, dagen er bygget op omkring måltider og søvn – den er let genkendelig og overskuelig og tryg for barnet – vi opfylder barnets behov for mad, søvn og omsorg – det er det, som er vigtigt for at barnet trives her i vuggestuen.

Den person, der har primærfunktionen for jeres barn og familie vil sikre, at hun kender og forstår det lille barn, og påtage sig ansvaret for at etablere nære følelsesmæssige relationer til barnet.

De voksne er ansat til at varetage denne funktion - det er omsorgs-personer, der skal være i stand til at forstå barnets signaler og acceptere barnets egenart og personlighed.

Et barns udvikling er afhængig af, at barnets omsorgsgivere (forældre/primære voksne i vuggestuen) evner at skabe en tilknytning, hvori barnet føler sig set og værdsat.

Vi ser en stor styrke i at:

·               hver voksen sikrer, at barnet har det godt, og arbejder med at gøre barnet trygt og selvstændigt.

·               alle børn er sikret knus, kram, nærvær og voksenkontakt.

       I praksis: skal den primære voksne:

·               Deltage i en introduktion samtale, når barnet har fået plads og er startet i vuggestuen.

·               Spise hver dag med sine faste børn og putte dem.

·               Så vidt muligt have den daglige kontakt med forældrene.

·               Altid deltage i forældresamtaler.

·               Have fokus på barnets udvikling

Alle voksne på stuen har et fælles ansvar for hele børnegruppen.

Alle voksne kender alle børn rigtig godt – vi taler og leger med alle børnene.

Vi snakker som ansvarlig voksen med hinanden om vores primærbørn -

dvs. selvom primær personen har ferie eller tidligt fri, kan barnet trygt afleveres i vuggestue, da vi selvfølgelig rummer hele børnegruppen.

Hver voksen har 4 børn og deres familier tilknyttet.

Denne person er barnets base i vuggestuen. Det er vigtigt, at barnet bliver tolket korrekt for på den måde udvikler barnet tillid til andre mennesker og oplever verden positivt. Vi er gode til at tolke barnets signaler, da vi kender vores primær-børn rigtig godt – Vi har med andre ord en tæt relation til få børn fra børnegruppen på 12 børn.

Barnet udvikler selvstændighed v. afhængighed og tilknytning til tydelige omsorgspersoner. Det er derfor vigtigt med tætte relationer barn/voksen i vuggestuen.

Barnet vil ses af voksne, der har følelsesmæssig betydning for dem, og barnet spejler sig i den voksnes mimik, følelser og konkrete reaktioner. Derved erfarer barnet sin egen værdi og sin adfærds betydning.

Barnet ser den voksnes ageren som et forbillede for sig selv og efterligner den voksne.

Derfor skal vi være tilgængelige voksne, som giver barnet støtte, øjenkontakt og bekræftelse mange gange i løbet af en dag. Vi skal også kunne rumme det negative. Konflikter er nødvendige for barnet. Der mærker børn også de voksnes følelser, og de udforsker disse følelser hos den voksne. ”Når det svære bliver delt med nogen, bliver det halvt så svært”.

Derfor skal vi være der som tydelige omsorgspersoner, der skal agere voksent, tage den styring og det ansvar, der hører med til at være voksen. Vi skal regulere barnets adfærd og impulser, når det er nødvendigt.

Barnet bliver utrygt ved svage, usikre voksne. Når vi gi’r barnet lov til at tage styringen i situationer, det ikke er udviklet og modent til, forbliver barnet urealistisk i bedømmelse af egen magt og betydning – disse børn skaber opmærksomhed ved at udfordre den voksnes reaktionsmønstre.

Det er vigtigt, at vi anerkender områder, hvor barnet er modent til og kan magte at forvalte selv.

Det giver selvværd og stor glæde.

Vi har oplevet, at det giver en tryghed for især nye forældre i huset at have én voksen tilknyttet.

Samtidig synes vi også, at vi generelt kan tale med alle forældre i huset, og det kan vi godt lide.

Tydelighed overfor børn og forældre:

Vi har i personalegruppen været meget bevidste, om at arbejde med tydelighed. Det er vigtigt, at barnet kan finde ro og tryghed ved de voksne, og ikke er i tvivl om, hvem den voksne er, og hvad vi sammen kan gøre her i vuggestuen.

Vi prøver at instruere vikarer til også at være beslutsomme og tydelige - usikre voksne påvirker det lille barn, som også bliver utrygt.

Det har vigtigt ikke at stille for mange spørgsmål til barnet: eks. ”Vil du have vanter på?” Vi skal derimod tydeligt sige, at ”nu skal du have vanter på, for vi skal ud i det kolde vejr og lege” og sikkert iføre barnet vanter, også selv om det protesterer.